(71) Wenngrenska huset
Gustav Adolfs torg 3

Det som idag kallas Wenngrenska huset skulle lika gärna kunna kallas dr Carlanders hus, riksbanken, hypoteksföreningen – eller varför inte Posthuset. För alla benämningar är lika riktiga.
Huset heter hur som helst Wenngrenska efter rådmannen Sven Wenngren som lät bygga huset i mitten av 1700-talet.

1820 blev huset postkontor. Det första postkontoret bestod dock bara av några rum på andra våningen, dit endast några få utvalda kunder hade tillträde. Allmänheten fick vänta i korridoren där de fick hämta posten i en speciell lucka.
Efter som posten då kom med diligens och inte på bestämda tider, fick den som väntade post ibland vänta både länge och väl. En väntetid som kunde fördrivas på något av de caféer som fanns på torget, eller i Fernborgs källare som låg i samma hus.
När Wenngrenska huset med tiden blivit för litet för posthanteringen, byggdes ett bytt posthus på Packhusplatsen, och det är efter detta nyare posthus som Postgatan, som går bakom huset har fått sitt namn.

En av de personer som senare bott i huset är doktor Christoffer Carlander, som gjorde sig känd för att hjälpa alla sjuka oavsett om de var fattiga eller rika.
Doktor Carlander var en övertygad Swedenborgare och trodde på varsel. Han hade bland annat en gång i en dröm sett hur han skulle dö en viss dag. När dagen kom låste Carlander in sig för att vänta in slutet. Men när dagen var slut var doktorn fortfarande i livet – och han skulle komma att leva i många år till.
När kung Karl XIII gästade staden blev han sjuk och doktor Carlander tillkallades. Han lyckades bota kungen, som var så nöjd att han inbjöd Carlander att bli kungens livmedikus i huvudstaden. Så skedde också, och det var också i Stockholm doktor Carlander dog i hög ålder 1848.

Längre fram flyttade Riksbanken och Hypoteksföreningen in i huset, och senare höll Lönenämnden till här.

Huset är byggnadsminne sedan 1971.
Foto, textbearbetning och inläsning: Smedberg Produktion AB.
Källor:
Bok: ”Byggnadsminnen 1961-1978”. ISBN: 91-38-06360-3
Webb: higab.se
Webb: Svenskt Biografiskt Lexikon.
Bok: ”Hus för hus i Göteborgs stadskärna”. Gudrun Lönnroth. ISBN 91-89088-12-3