(80) Byst Peter Wieselgren
Domkyrkoplan

Bysten som står invid domkyrkan föreställer Peter Wieselgren, som var domprost i Göteborg, och har fått ett torg uppkallad efter sig - ”Wisselgrensplatsen” på Hisingen.

Peter Wieselgren kallades av en samtida för: ”Sveriges största välgörare efter kungen”!
Anledningen var att han i mitten av 1830-talet under sin tid som präst i Västerstad i Skåne grundade den första nykterhetsföreningen i Sverige, som fick många efterföljare över hela landet.

Pehr som han själv valde att kalla sig kombinerade sedan sin tjänst som kyrkoherde med att vara resande ombud för Svenska Nykterhetssällskapet.
Och visst hade hans predikningar verkan. Fyra år efter att Västerstads nykterhetsförening bildats hade antalet brännvinsbrännare sjunkit från 60 till 6, och i närliggande Östraby från 140 till 40. Även antalet födda barn utom äktenskapet hade minskat drastiskt liksom antalet brottsmål. Och de förr så vanliga exekutiva auktioner hade helt upphört i trakten.
Peter Wieselgren var dock ingen absolutist, utan uppmanade till att bruka jästa drycker med måtta, men höll sig själv borta från alkohol.

Det berättas att kung Karl XV en gång ville skåla med Wieselgren, men han ville inte ens då hälla vin i sin bägare. När kungen mäkta förgrymmad anmärkte, "Glaset är ju tomt", gav Wieselgren ett svar som fick kungen att le, "Ja, ers majestät, men hjärtat är fullt”.

Våren 1857 blev Peter Wieselgren utsedd till domprost i Göteborg, och det berättas att han inte nöjde sig med att predika i domkyrkan utan varhelst det än erbjöd sig, bland annat ute i Allén, där det särskilt på söndags-eftermiddagarna brukade vara mycket folk.
På han förslag anordnades också offentliga föredrag för allmänheten av stadens Vetenskaps- och Vitterhetssamhälle. Det blev början till upprättandet av Göteborgs Högskola.

Peter Wieselgren verkade i Göteborg i 20 år innan han avled vid 77 års ålder, och han ligger begravd på Stampens kyrkogård.
Foto, textbearbetning och inläsning: Smedberg Produktion AB.
Källor:
Bok: ”Statyer berättar" Bengt A Öhnander. ISBN 91-7029-565-4
Bok: ”Peter Wieselgren – en lefnadsteckning”. Sigfrid Wieselgren 1900.