(25) Brunnsparken

Brunnsparken var till att börja med en ö i Stora Hamnkanalen, och har fått sitt namn efter ett brunnshus som anlades här 1834. Och under andra halvan av 1800-talet låg här ett varmbadhus. Kunderna kunde få varma karbad och avkylning i regndusch.
Och de som hade råd kunde beställa hembad från badinrättningen i Brunnsparken. Då kom vaktmästaren körande med ett badkar och några hinkar varmt vatten.
Badhuset stängde 1870 och 9 år senare revs byggnaden.

Statyn heter egentligen La Semeuse - Såningskvinnan - men har av Göteborgarna fått namnet Johanna, eftersom konstverket invigdes den 21 juli 1883 - Dagen då Johanna hade namnsdag.
En teori är att statyn istället fått sitt namn efter Johanna Ekstein som var dansös på Stora Teatern. Hon satt modell för statyns skapare, bildkonstnären Per Hasselberg.
Statyn som tillverkades i Paris, hade förr emellanåt polisbeskydd. För många år sedan blev det populärt att klä skulpturen med en krans på Johannadagen, någon som polisen fann opassande. Hon brukade få sin krans trotts extra bevakning.

När statyn Johanna flyttades hösten 2015 för upprustning återfann man två meter under marknivå grunden till det hus som inrymde 1600-talets järnvåg i Göteborg. Det var där järn från framförallt Värmland vägdes innan det såldes vidare till bland annat England.
Men själva vågen finns inte kvar. 1775 upphörde verksamheten och flyttades till Pustervik, och förmodligen flyttades vågen med då.
Foto och textbearbetning Smedberg Produktion AB
Källor:
Bok: ”Göteborg berättar”. Bengt A Öhnander. ISBN 91-85414-75-1
Webb: ”Göteborgs gamla järnvåg hittad under Johanna”. Svt Nyheter Väst. 18 september 2015.