(15) Mjäldrunga kyrka

Då Carl von Linné sommaren 1746 besökte kyrkan noterade han att "Kvinnfolket brukte nu mera inga hattar, som tillförne". "... betesmarken var skallig och skoglös, full av ljung, och 1 aln höga enbuskar. De stora hedarna voro avbrände, att en och ljung måste vika för gräsväxten”.

Då hade Mjäldrunga kyrka stått i minst 500 år, så det var redan då en gammal kyrka. Men då fanns inte det nuvarande vapenhuset. Det byggdes så sent som 1922. På södra sidan av kyrkan kan man dock se spåren efter en tidigare portal.

I absiden hjälmvalv finns målningar från när kyrkan var ny på 1200-talet, föreställande Majestas Domini, vilket alltså ska översättas med Herren Kristus i majestät. Nedanför kan vi se en arkadfris med apostlar. De rester av målningar som finns på långhusväggarna är från 1600-talet.

Predikstolen och läktaren är från 1700-talet, liksom altaruppsatsen som kan tyckas vara lite konstigt placerad, vilket dock har sin förklaring. Den har flyttats till en sidovägg i koret för att det lilla absidfönstret ska vara synligt.

Den 23 oktober 1904, mitt under pågående gudstjänst skedde ett större jordskalv i Oslofjorden nära Bohuslän. Det berättas att pendeln på den då nyinstallerade seismografen i Uppsala hoppade ur led, och här i kyrkans uppstod en djup och bred spricka från absidvalvets mitt och ned till golvet under absidfönstret.
Jordskalvet orsakade panik i mer än femtio kyrkor i västra Sverige. Det berättas att i en kyrka var paniken så total att de mest skräckslagna tog sig ut ur kyrkan tvärs genom kyrkfönstren. Från en kyrka i Dalsland berättas det att menigheten började resa sig i bänkarna och panik kändes i luften. Kyrkvaktmästaren, van att hålla ordning på döda och levande, insåg faran och ropade med en svavelosande svordom åt församlingen att sitta ner, med tillägget. ”te” e” bare ett vanligt åskevä”r”.
Efter högmässan steg kyrkoherden fram på gången och tackade för det rådiga ingripandet: ”Du svor styggt i Guds hus, men Gud har redan förlåtit Dig, för han ser till avsikten”.

Åter nu till kyrkans inventarier. Här finns en trästaty av Johannes Döparen från 1400-talet och även dopfunten är medeltida.

I kyrkan finns även en kista från 1200-talet som är försedd med synnerligen bearbetade smiderier. Inuti lär en medeltida träfigur finnas vilken tros föreställa det halshuggna helgonet Hippolytus från Merano i Italien, men kanske lika gärna någon av de svenska gudar som tillbads för att ge bönderna goda skördar.

Kyrkan har två klockor som hänger i den röda klockstapeln alldeles nordväst om ingången.