(11) Eggvena kyrka

Eggvena kyrka uppfördes troligen under 1100-talet eller möjligen i början av 1200-talet.

På 1700-talet byggdes kyrkan till i både öster och väster. Då byggdes också det låga trätornet som ersatte en tidigare klockstapel som stod i sydvästra hörnet av kyrkogården. Kanske lät man samtidigt riva den triumfbåge som skiljde långhuset och koret. 1850 byggdes sakristian till på norra sidan av kyrkan.

Tidigare stod ett kors på altaret, men detta ersattes 1936 av den i trä skurna altartavlan från 1700-talet som då återfanns på kyrkvinden. Samtidigt flyttade man fram dopfunten från 1200-talet som hade tjänstgjort som fot under predikstolen. Dopfunten är i sandsten och är ornerad med flätmönster.

I början av 1950-talet gjordes en omfattade restaurering efter att sprickor hade uppstått i murarna under de stränga vintrarna på 1940-talet. Då sattes bland annat också nya bänkar in och man lade nytt golv i trä. Det senaste stora restaureringsarbetet gjordes under 2008-2009, då trägolvet togs bort och ersattes av sten från originalgolvet och natursten från Kinnekulle. Kyrkan målades då också om invändigt.

Vid Eggvena kyrka finns en runsten som ursprungligen resten någon gång runt år 1000. Enligt gamla skrifter låg den under lång tid i kyrkans vapenhus, men eftersom den då låg i vägen beslutade man på 1870-talet att flytta ut stenen på kyrkogården. Sin nuvarande placering fick den dock först 1938.
I översättning lyder texten på runstenen ungefär: ”Vifast reste denna sten efter Vive, en mycket god tägn”. Ordet tägn har lite oklar betydelse. Enligt riksantikvarieämbetet kan det betyda antingen fri bonde, eller en krigare som var medlem av kungens hird.