(10) Kulturhuset Borås

I Kulturhuset som är beläget mellan Bäckängsgymnasiet och Gustaf Adolfskyrkan ryms bland annat Stadsbiblioteket, Konstmuseet och Stadsteatern.

Redan i slutet av 1950-talet började man diskutera frågan om ett kulturhus i Borås, men det dröjde till 1970 innan man fattade beslut.

Kulturhuset som ritades av dåvarande stadsarkitekten i Borås Roland Gandvik, invigdes den 10 december 1975. Byggnaden genomgick med början våren 2010 en omfattande renovering och ombyggnad, men konstmuseet hade redan tidigare renoverats.

I Kulturhuset fanns mellan 1975 och 2009 Café Röda rummet. Caféet låg ovanför Kulturhusets entré och hade väggar i gult tegel, på golvet låg en heltäckningsmatta med diagonala ränder i orange och rött.
Stolar och bord var i orangefärgad formpressad plast. Som nytt fick kaféet designpris för sin vackra inredning.
Cafét blev känt genom TV-programmet K-märkt i början av 1990-talet, men kafét har idag blivit hörsal, och möblerna finns numera i kulturhusets entré. 

Huset som sprudlar av aktiviteter, besöks varje vecka av tusentals Boråsare. Från hösten 2018 har även teaterns teknik uppgraderats ordentligt.  

Museet visar nationella och internationella utställningar och har en rik samling av svensk samtidskonst. Vartannat år anordnas den internationella skulpturbiennalen.