(07) Borås rådhus

Borås rådhus ritades av arkitekterna Ivar Tengbom som också bland annat ritat Konserthuset och Högalidskyrkan i Stockholm, och Ernst Torulf som står bakom Hvitfeldtska Gymnasiet, posthuset och Naturhistoriska museet i Göteborg.
De hade, bland 33 bidrag, vunnit en arkitekttävling utlyst sommaren 1906 och trots försening på grund av strejker kunde det praktfulla rådhuset invigas redan den 7 mars 1910.

Rådhuset är uppfört av handslaget tegel och har en grund av bohusgranit.

Fastigheten byggdes för kommunal förvaltning, domstol och fram till 1966 var byggnaden också säte för Boråspolisen, som bland annat förfogade över sju arrester.
Fastigheten inrymde från början dessutom fattigvårdsstyrelsen, förste stadsläkarens rum, stadsfogdeexpedition, byggnadsnämnden, tjänstebostäder, med mera.

Numera disponerar tingsrätten samtliga lokaler i Rådhuset med undantag för restaurangverksamheten på markplan. Interiörerna har i stort sett bevarats i sitt ursprungliga skick och i trappan mellan andra och tredje våning finns tre stadsmålningar av boråskonstnären John Hedaeus.
På tredje våning kan man se medeltidsinspirerade målningar som skildrar stadens historia, målade av Filip Månsson och Bror Blüchert.

I muren mot Allégatan finns en fontän med en skulptur kallad Fantasidjur, gjord 1910 av de båda arkitekterna Tengbom och Torulf.

Den vackra trappan mot torget pryds av stadens vapen samt två lejon, drake, Sankt Göran och Jungfrun, på sitt sätt symboler för kraft och rättvisa.

I det södra tornet finns ett klockspel som skänktes av fabrikören Emil Rozell 1944. Klockorna spelar varierade melodier fyra gånger per dag: klockan 8, 13, 18 och 21.

I samband med byggandet av det nya rådhuset revs det gamla, som var beläget framför nuvarande Handelsbankens fastighet på Stora Torget, ungefär där Det gamla Borås finns markerat bland markstenarna.