(22) Stora Mollungens naturreservat

Naturreservatet Stora Mollungen i Od har ett av landets nordligaste naturliga bokskogsbestånd.

Bokskogarna i dessa trakter var förr betydligt större och omfattade på medeltiden huvuddelen av Borgstena, Od och Molla socknar. Bokbestånden är mycket vackra, inte minst väster om torpet Jättabacken, och i reservatets södra del vid Hult. De äldsta av bokarna är omkring 700 år gamla. 

Namnet Stora Mollungen kommer från det gamla frälsehemmandet Stora Mollungen. Michel Rääf hade Stora Mollungen som sätesgård 1559, och var en i raden av många kända ägare. I jordeboken 1683 beskrivs gården som ”ett gammalt säteri”. Men den nuvarande mangårdsbyggnaden är från 1800-talets början, och de övriga byggnaderna uppfördes senare. 

I närheten av säteriet fanns förr också en väderkvarn och ett brännvinsbränneri, som troligen var i bruk ännu under andra hälften av 1800-talet. Du kan se grunderna till brännvinsbränneriet på vänster sida av vägen, räknat från infartsvägen till säteriet och riktning reservatets parkeringsplats. Det berättas att dryck mjöd från Mollungens bränneri levererades till de törstiga rallarna då järnvägen mellan Borås och Herrljunga anlades. 

I naturreservatet finns ett rikt fågelliv. Fågelfaunan innehåller förutom vår störta hackspett spillkråkan även arter som mindre hackspett, stenknäck, mindre flugsnappare, och stjärtmes. 
Här finns också en rik och exklusiv insektsfauna med flera skyddsvärda arter.

Stora Mollungens naturreservat förvaltas av Västkuststiftelsen och är ett populärt utflyktsmål under hela året, men kanske främst under vår och sommar. Ett antal stigar finns inom området, som också knyter an till Sandskenleden som går genom reservatet och leder vidare runt hela sjön Sandsken. 

Fluxfallet med cirka 40 meters fallhöjd ligger utefter vägen mellan Molla och Od. Utsikten är över Stensjön är magnifik och vyn ger också en fjällkänsla.