(19) Skogsbo hällkista

Här finns en av landets märkligaste och mest välbevarade hällkistor. Du kan gå ned in i hällkistan. Du får böja dig ned – takhöjden är begränsad - sitt gärna en stund i halvmörkret, i en hällkista bevarad sedan 4000 år tillbaka och känn tidens vingslag.

Det var 1910 som hällkistan återupptäcktes, då lantbrukare Johan Andersson skulle röja undan ett gammalt stenröse för att få lite mer odlingsmark.
Kistan visade sig vara en av landets få intakta hällkistor från yngre stenåldern, 2.300-1.800 före Kristus. 

Hällkistan som består av två kammare är extra intressant då ingången till den större av de båda gravkamrarna har ett gavelhål. Det är ca 35 cm i diameter och bildat av urtag i två stenar. Invändigt är hällkistan drygt 9 meter lång och 1,6 m bred.

Utgrävningar påbörjades 1913 och bland de 99 föremål som hittades återfanns dolkar av flinta, pilspetsar, smala skifferhängen, armband i brons, en bronsspiral och tre lerkärl. Föremål är bevarade på Historiska Museet i Stockholm.

Norra Säms hembygdsförening förvaltar, visar och berättar gärna om hällkistan, och om området.

Intressant att notera är också inte minst ett ständigt utbyte mellan regioner och länder världen över. Samtida och liknande hällkistor som i Skogsbo finns i Normandie.

Ta gärna en promenad i området, kortare eller längre. Förbi Skogsbo hällkista går Herrljunga-Gäsenebygdens pilgrimsleder, hela sträckningen är 47,5 km lång. Från Eriksberg, förbi Skogsbo och Norra Säms kyrkoruin och vidare i och igenom kulturlandskapet. Många sevärdheter längs vägen.
Sista delen vandringled i Herrljungabygden innan nästa etapp av pilgrimsleden går du längs en mycket gammal vägsträckning, en s.k.hålväg, en väg som formats av slitage från hovar och fötter under lång historisk tid.

Se gärna mer i foldern om Herrljunga-Gäsenebygdens pilgrimselder. Leden är väl utmärkt med stolpar och informationstavlor samt lådor med kompletterande information. En bygd med många sevärdheter. Välkommen!