(62) Komosse

Med sina 47 kvadratkilometer är Komosse en av Sydsveriges största sammanhängande myrar och bland Europas värdefullaste myrområden.
Den rymmer en mångfald olika naturtyper och bjuder många fina upplevelser.

Ungefär en fjärdedel av mossen ligger i Småland och resterande tre fjärdedelar ligger i Västergötland. Mossen ligger i tre olika kommuner; Jönköping, Tranemo och Ulricehamn.

Slättmossen är Komosses största sammanhängande mosseyta. Torvlagret är här fem meter tjockt.

Mossen uppvisar även stora höjdskillnader, det skiljer ungefär 30 meter mellan mossens högsta och lägsta punkt. Komossen högsta punkt är 348 meter över havet, vilket är tre meter högre än Smålands Taberg.

Variationen i fuktighet, höjd och näringsrikedom gör att växtligheten är mycket omväxlande. Här finns en mängd vitmossearter och en intressant blandning av växter. Inom Komosses skiftande miljöer vistas många våtmarksfåglar, både som tillfälliga besökare och som häckande.

Enklaste sättet att bekanta sig med Komosse är att gå Björnöleden, en spångad vandringsled som utgår från parkeringen vid Mörkö. Leden är bara fem kilometer lång, men tar ändå vandraren tillräckligt långt ut i myrlandskapet för att bjuda på storslagna upplevelser av skönhet, tystnad och ödslighet.
Vid spångens början finns en gammal torvlada som var i bruk vid forna tiders torvbrytning. Torven användes till strö i ladugårdarna. 

På Lilla Björnön finns en grupp stenar, "Femstenaröset", som markerar gränsen mellan Västergötland och Småland. Leden tangerar också Björnsjön, en sjö som under de senaste 50 åren har förflyttat sig omkring fem meter åt nordost.