(57) Forsa kvarn

Vid Forsa har det funnits kvarnar sedan långt tillbaka i tiden. Den äldsta kvarnen låg längre uppströms där det även fanns en bro.

Det var i samband med sjösänkningen av Åsunden år 1857 som en kvarn byggdes på den nuvarande kvarnbyggnadens plats samtidigt som man uppförde en ny landsvägsbro, som idag fungerar som dammbro.
Förutom kvarnen fanns här också ett sågverk, ett snickeri, en smedja och en kraftstation. Kraftstationen revs så sent som 1975.

Den nuvarande kvarnbyggnaden uppfördes 1932 och blev tillbyggd åt väster fyra år senare

I kvarnen, som var i drift ända fram till 1991 finns alla maskiner och inventarier kvar. Bland annat står i bottenvåningen två turbiner som med vattenkraftens hjälp drev kvarnhjulen. Turbinerna togs ur bruk redan 1962 då kvarnen elektrifierades.

Kvarnens glanstid var mellan 1910 och 1930 då bönder från hela Ulricehamnstrakten kom för att mala sin säd. Från 1963 maldes dock enbart fodersäd här. Och ända fram till 1991 sköttes kvarnen av en man på fritiden.
Vid forsen finns idag också spår av de träbryggor som användes vid flottning vid förra sekelskiftet.

Forsa kvarn tillhörde Torpa liksom de flesta gårdarna i Dannike, men 1914 såldes gårdarna till de som arrenderat. Kvarnen var dock i Torpas ägo ända fram till 1948, då den därefter kom att ägas av Yngeredsfors, Sydkraft och nu Eon.

Härifrån regleras också vattennivån i sjön Åsunden.

I området kring kvarnen häckar bland annat forsärla och strömstare regelbundet. Ladusvalor, hussvalor och tornseglare bor i kvarnbyggnaden. Sankängarna söder om landsvägen är en omtyckt rastplats för sjöfåglar som gäss och svanar. I många år var det ett gott ålfiske vid forsen.