(66) Hofsnäs Herrgård

Någon gång under 1400-talets senare del byggdes en befäst gård här på näset mellan yttre Åsunden och Torpasjön. Då kallades gården Håcksnäs och beboddes av väpnaren Jöns Nilsson.

1526 finns namnet Hofsnäs noterat och det är därmed en av de äldsta gårdarna i trakten. Då bodde Severin (Söffren) Kijl här. Han var Gustav Vasas hövitsman, och som senare blev utsedd till fältöverste under Dacke-fejden.
Severin lär ha fått gården av Gustav Vasa som tack för att han hjälpt kungen att fly från Danskarna.
Men bara 13 år senare tog Gustav Vasa tillbaka Hofsnäs. Det ryktades att Severin styrde sin förläning med allt för hård hand. Kungen besökte honom förklädd till en enkel ryttare och var uppenbarligen missnöjd eftersom Severin blev utkörd.

1552 överlämnade Gustav Vasa Hofsnäs till sin svåger och svärfar Gustaf Olofsson Stenbock.

1787 köptes säteriet av familjen Sparre som ägde det fram till 1922. 1854 uppförde Sigge Sparre en ny mangårdsbyggnad och använde då murresterna av den gamla borggrunden.

1922 togs egendomen över av godsägare A. Westberg och det hann bara gå ett år innan huset brann ned till grunden. Redan efter två år byggdes Hofsnäs upp igen efter de gamla ritningarna, och familjen Westberg behöll godset till 1964, då godset köptes av Borås kommun.

Gården figurerar under namnet Lindö i Birgit Th Sparres romansvit Gårdarna runt sjön.

På Hofsnäs Herrgård finns idag både kafé, restaurang, saluhall och hantverksförsäljning. Och man utlovar en kulinarisk resa genom Sjuhärads gårdar och natur. Menyn är skapad efter en global tanke men tillagad med en lokal anda. Hofsnäs slår ett extra slag för kvalitén genom samarbete med småskaliga producenter i trakten. Herrgårdsköket är Krav-certifierat och man är med i Smaka på Västsverige.

Mitt i Torpanäsets naturreservat, nära vattnet erbjuds bekvämt boende i Hofsnäs lilla sjöstuga med tillgång till badtunna och bastu.
Hofsnäs erbjuder också badplats, vandringsleder, fiske och båtuthyrning. Det finns också fina möjligheter för att cykla. I den populära ”Gårdarna runt sjön”-turen är Hofsnäs ett av övernattningsställena. Cirka 4 km från Herrgården sträcker sig banvallen som är en del av cykellederna Ätradalsleden och Sjuhäradsrundan.