(24) Vänga Mosse

Vänga mosse är ett kommunalt naturreservat som utgörs av en 238 hektar stor högmosse som är relativt opåverkad av mänskliga ingrepp, och som är skyddad sedan 2010.
Det är egentligen två mossar med Säveån slingrande i mitten. Längs ån växer klibbal, vårtbjörk och tall. Området har ett rikt fågelliv med ljungpipare, enkelbeckasin, orre, tranor, häger, bivråk, sparvuggla, berguv och kungsörn.

Ute på mossen växer olika starrarter, blåbär, lingon, pors, sileshår, klockljung och hjortron.

Vänga kvarn är en av landets få levande bygdekvarnar. I kaféet serveras Kvarnens lunch samt kaffebröd och smörgåsar bakat på ”KRAV”-mjöl från kvarnen.
I Lanthandelsmuséet säljs olika hantverk samt Vängamjöl och i Vänga Kvarns Galleri visas konst för utställning och försäljning.

Dammen vid Vänga kvarn innebär att vattenståndet i mossen kan hållas konstant.

Den första kartan vi har där mossen finns utmärkt är från mitten av 1600-talet, men Vänga mosse har förändrats mycket de senaste 100 åren. Från att ha varit en mer eller mindre öppen mosse har den delvis växt igen. 

Här finns det lätta vandringsleds r på totalt cirka 4,7 kilometer som delvis går på spång över mossen. Det finns även en kortare runda på 1,8 kilometer som är tillgänglighetsanpassad.