(04) Ramnakyrkan Borås

Ramnakyrkan, ursprungligen uppförd på 1690-talet och som nu tillhör Borås Museum, var tidigare kyrka i Kinnarumma socken.

När församlingen 1907 byggde en ny kyrka överlämnades den gamla till De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening.
Föreningen lät återuppföra den i Ramnaparken, där den stod klar att använda i samband med invigningen av museet i Ramnaparken 1914. Avsikten från början var att kyrkan skulle tjäna som museilokal och föreningens samlingar flyttades dit.

När Ramslätts gästgivargård förvärvats flyttades istället samlingarna dit och kyrkan kunde 1930 återinvigas och användas för gudstjänstbruk.

De välbevarade takmålningarna har utförts av Detleff Ross på 1750-talet. Ross var borgare i Borås och har dekorerat många kyrkor i trakten. Motiven föreställer treenigheten, himmelsfärden, uppståndelsen och helvetet.
Även altarskåp och predikstol kommer från Kinnarummas gamla kyrka, och fanns redan i en ännu äldre kyrka på samma plats, medan bänkinredningen kommer från Vänga kyrka. Här visas också medeltida skulpturer från kyrkor i Sjuhäradsbygden.

Fattigbössan utanför kyrkogårdsmuren är en kopia av den bössa som fortfarande finns uppställd vid uppfarten till Kinnarumma nya kyrka.

Kyrkan har varit försedd med ett torn som dock revs i samband med att man uppförde en klockstapel i slutet av 1860-talet. Det är dock inte den klockstapel som fins här i Ramnaparken.
Klockstapeln som idag står i sydöstra hörnet av kyrktomten, kommer från Öra socken, Gäsene härad, och är tillverkad 1671. Klockan är från Mo kyrka och härstammar från 1533 men blev omgjuten 1916.

Kinnarumma gamla kyrka är idag en omtyckt dop- och vigselkyrka, och utanför kyrkan finns en så kallad brudsten. Så sent som 1820 stod ett brudpar på denna brudsten som kommer från Tarp socken, Ås härad. Stenen låg då strax utanför kyrkogårdsmuren och användes efter brudparets uttåg ur kyrkan. Då skulle brudparet visa upp sig för folket under det att musik spelades och hästarna gjordes iordning för hemfärden.

Som kuriosum kan nämnas att i samband med att kyrkobyggnaden kommit på plats i Ramnaparken blev skansenledningen tipsad om att Seglora kyrka också ”var till salu”. Den kyrkan flyttades 1916 till Stockholm.