(05) Textilmuseet Borås

Textilmuseet i Borås har inriktning på mode, design, konst, industri och innovativ textil.
Museet utvecklar det textila arvet och varje år presenteras utställningar, program och visningar för både allmänhet och skola. Det visar framväxten av svensk textilindustri med spinneri och garntillverkning, vävning av tyger och trikåstickning. Fokus ligger på en teknikhistorisk utveckling och på arbetarhistoria.

Textilmuseet i Borås startade redan 1972 men kallades till en början för Tekomuseet.
Verksamheten flyttade runt, innan det öppnade i de nuvarande lokalerna, som är samma byggnad man en gång startade i, Svenskt Konstsilkes gamla lokaler.

Samlingen innehåller tusentals tyger, prover, kläder och andra föremål från mitten av 1800-talet och framåt.

Basutställningen ”Textilchock” berättar om textildesign ur ett brett perspektiv och visar att textil finns inom många olika områden.

Textilmuseet har en av Europas främsta samlingar av textilmaskiner som fortfarande är i drift, och tilldelades år  2000 utmärkelsen Årets museum.

Textilmuseet ingår också i textil- och modearenan, Textile Fashion Center, där tre parter samverkar: Borås stad, Högskolan i Borås och det samlade näringslivet i Boråsregionen. Här samlas forskning, urbildning, entreprenörskap och innovationskraft under ett och samma tak.