(14) Ramlamossen / Svartsjö

Svartesjöleden i Mjäldrunga som har gul-markeringar på träd och stolpar, är en fin led som är cirka 5 kilometer lång. Svartesjöleden går förbi Milleniumstugan och vidare ut på Ramlamossen - som ibland också går under namnet Ramnamossen. 

En spång leder ut till den lilla sjön Svartesjö som ligger mitt i den cirka 4 kvadratkilometer stora mossen och här kan du sedan gå runt sjön och tillbaka samma väg som du kom.

Ramlamossen är ett Natura 2000-område. Stora delar av mossen består av öppna, vegetationsfria höljor och tvärs över går ett tydligt dråg med ängsull, flaskstarr och myrlilja. I söder finns stora bestånd av myrlilja. Området har särskilt höga naturvärden sett till fågelfaunan. EU- intressanta arter som enligt äldre inventeringar häckar i området är svarthakedopping, ljungpipare och trana. Även andra värdefulla arter har observerats såsom kungsörn, storspov, drillsnäppa, sånglärka, hämpling och tallbit.

Mossen bjuder på en vacker och rofylld miljö. I maj kan man höra göken och här finns också köttätande växter att beskåda. På hösten blommar Västergötlands landskapsblomma Ljungen.

Ramlamossen ligger i ett område där torvbrytning och dikning varit vanligt förekommande, långt in på den första halvan av 1900-talet.

Bra kängor eller stövlar är att rekommendera, framför allt under höst, vinter och vår men även under en blöt sommar.

Under sommartid är Mjäldrunga kyrka vanligtvis öppen, besök gärna denna vackra kyrka som är en av sju bevarade medeltida absidkyrkor uppförda i Västergötland före 1200-talets mitt. Mjäldrunga kyrka bedöms vara byggd någon gång under perioden 1140-1230.
Kontakta gärna guider lokalt för berättelser och kuriosa, både gastkramande och mer lugna, om flygplan som störtade på mossen på 1940-talet och inte minst om Carl von Linné som stannade på gudstjänst i Mjäldrunga kyrka, på sin Västgötaresa 1746.