(17) Jällby fornstig med Odins flisor

I Jällby besöker du ”alla tiders landskap”, ett levande jordbrukslandskap med rötter långt tillbaka in i förhistorisk tid. Kyrkan mitt i byn är unik i sitt slag, har fungerat som offerkyrka och är av trä. Vid restaureringen 2013 upptäcktes att delar av Jällby kyrka kan vara från 1100-talet.

Såväl söder som norr om kyrkan i Jällby finns mängder med fornlämningar, bland annat bestående av gravrösen från tiden 500 - 1050 efter Kristus. 
Men här finns även flera hällkistor, bautastenar, stenar med skålgropar och en åttastenars domarring, fornlämningar som visar att området varit befolkat ända sedan slutet av stenåldern.

För att vi ska kunna ta del av fornlämningarna har hembygdsföreningen i Jällby anordnat en fornstig som utgår från hembygdsstugan som ligger strax söder om kyrkan.

Inom området finns fem gravfält, varav det som kallas ”Odins flisor” är det mest kända. ”Flisorna” utgörs av tre resta stenar som står tätt intill varandra i en och samma hög, namngivna efter den störste och visaste av asagudarna i den nordiska mytologin. Oden som också var krigsgud, de dödas gud och skaldekonstens gud, red enligt mytologin på hästen Sleipner, ledsagad av sina budbärare och spejare korparna Hugin och Mumin.

När en hällkista från den yngre stenåldern undersöktes i slutet av 1800-talet fann man en centimeterlång spiral av guldtråd, kanske nedlagd i samband med begravningar under brons- eller järnålder. Detta är troligen en av de äldsta guldföremål som hittats i landet.

Ta en härlig vandringstur på den 3 km långa fornstigen eller en dagstur på Jällbyleden, en 10 km lång vandringsled som sträcker sig från Jällby och går längst stigar i närheten av Orraholmens friluftsområde och vidare till Harabergets Hembygdspark i Herrljunga.

Jällby hälsar välkommen till ”alla tiders landskap”.