(35) Vädersholms borgruin

På ett näs vid södra stranden av sjön Mogden och intill cykelleden Sjuhäradsrundan ligger lämningarna efter Vädersholms befästa stormansgård - en borganläggning från 1300- och 1400-talet.
Näset delades då av en vallgrav, och läget gjorde Vädersholm svåråtkomligt för fiender.
Idag står vattnet något lägre och därför ligger lämningarna på ett näs, men ibland när vattnet står högt, till exempel på våren vid snösmältningen, kan Vädersholm åter bli en ö.

Av borgen ser man idag tre kullar. På den högsta stod det centrala borgtornet, den yttersta kullen var troligen herremannens bostad, och i den mellersta kullen finns resterna av en källare.
Utmed öns sidor fanns byggnaderna för hantverk och bostäder.

Under medeltiden utgjorde Västsverige en orolig gränsbygd mellan det svenska Västergötland och det då danska Halland och norska Bohuslän. Här strålade vägarna samman från skogarna i norr och öster med huvudvägen mellan Borås och Ulricehamn. En av dessa vägar kommer från höjderna i norr och svänger runt Mogdens östra och södra strand.

Här på Vädersholm bodde i slutet av 1300-talet Heyne Nakenborg som var anhängare till den dåvarande svenske kungen Albrekt av Mecklenburg.1388-89 blev han belägrad av danska unionsdrottning Margaretas trupper, som hade upprättat ett förvaltningscentrum på Hökerum, 1 kilometer väster om Vädersholm.
Trupperna lyckades inte inta Vädersholm, men redan efter något år kunde drottning Margareta tvångsinlösa godset, varefter det 1392 skänktes till Gudhems kloster.

Vid arkeologiska utgrävningar som gjordes på 1940-talets fann man bland annat föremål som använts i hushållet samt rester av verktyg och vapen. Fynden finns idag i Borås museum.

Mogden är en otroligt fin sjö med gott bestånd av gädda och abborre. I sjön bedrivs även flitigt ålfiske då sjön är godkänd för detta. Fiskekort krävs, kontakta Ulricehamns turistbyrå för mer information.