(13) MarinmuseumGrunden till Marinmuseum i Karlskrona lades redan 1752 när kung Adolf Fredrik instiftade flottans modellkammare där man främst samlade de skeppsmodeller som framställdes av varje fartyg

Från mitten av 1950-talet fram till 1997 då museet flyttade till Stumholmen låg museet i före detta Skeppsgossekasernen utanför örlogshamnen.

Marinmuseum har bland annat en galjonshall med galjonsbilder från olika svenska örlogsfartyg. Många är utförda av amiralitetsbildhuggare Johan Törnström, som verkade på Karlskronavarvet under 1700-talet.
Bland annat finns huvudet från linjeskeppet Dristighetens galjonsfigur att beskåda, skeppet som gick i spetsen för det Viborgska gatloppet 1790.

På museet finns en specialkonstruerad undervattenstunnel med fönster, där det vid god sikt går att se vrakdelar från flera 1700-talsskepp.

Sommaren 2014 öppnade Ubåtshallen som innehåller två ubåtar, HMS Neptun och sveriges första ubåt HMS Hajen. Förutom Vasaskeppet i Stockholm är HMS Neptun det största inbyggda museiföremålet i Sverige.
Ubåtshallen är liksom huvudbyggnaden ritad av Björn Malmström HMXW Arkitekter. Inspirationen har bland annat kommit från marinens Visbykorvetter som är konstruerade för att vara osynliga på radar, men också från bunkrar och värn. För att kunna bära den drygt 800 ton tunga ubåten vilar den halvmeter tjocka bottenplattan på 270 pålar.

2015 blev Marinmuseum utnämndes till Årets museum i Sverige.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Webb: orlogstadenkarlskrona.se
Bok: ”Stumholmen i Karlskrona - historia och nutid”. Bo Swan. 1993.
Webb: marinmuseum.se