(2) KronobagerietDen gula byggnaden till höger när du passerat bron över till Stumholmen är Kronobageriet, som när det byggdes på 1730-talet var i tre våningar.
Från början fanns det ytterligare ett bageri på Trossö, på den andra sidan av sundet, men den byggnaden skadades i den stora stadsbranden 1790.
Det sägs att när bageriet brann rusade bagaremästaren in i lågorna ropande: ”Nedbrunna bakarehus kan man bygga upp igen men den gamla surdegen måste räddas!”

Här i Kronobageriet bakades hårda knacks för sjöresorna och mjuk ankarstock för folket i land. Mjölskutorna med rågmjöl från Lyckeby kronokvarn lade till precis intill bageriet.
På bottenvåningen fanns åtta sammanbyggda bakugnar och på andra våningen fanns en torkugn. Där liksom på tredje våningen och på vinden förvarades det färdiga brödet och mjöl. På varje våning fanns lastluckor

Med tiden blev byggnaden sliten, och ett nytt kronobageri byggdes 1864, samtidigt som det gamla blev spannmålsmagasin.
Huset genomgick en ombyggnad 1908 då man bland annat byggde till en våning och byggnaden kom därefter att användas till beklädnadsförråd.
Fasaden har fått behålla sitt ursprungliga utseende, men invändigt inreddes Kronobageriet till flerbostadshus på 1990-talet.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Webb: orlogstadenkarlskrona.se
Bok: ”Stumholmen i Karlskrona - historia och nutid”. Bo Swan. 1993.