(1) Bron till StumholmenVälkommen till Stumholmen, som varit militärt område med verkstäder och förråd sedan 1600-talet.
Här finns bevarat militära byggnader från 1700-talet, och ända in på 1970-talet var Stumholmen en stor militär arbetsplats.
Många generationer Karlskronabor har haft civila jobb här för Flottans räkning, som exempelvis skoarbetare, tvätteskor, charkusterier och bagare.

Det var först 1993, i samband med en bostadsmässa som vanliga civila fick tillträde till området.

Bron som tar oss över till Stumholmen kallades bland de värnpliktiga ofta för Suckarnas Bro. Anledningen var att alla värnpliktiga som kom till Karlskrona fick gå över bron för att hämta sin sjömanssäck och klädespersedlar i förrådet.
En annan anledning till namnet Suckarnas Bro var också att det 1911 byggdes ett militärhäkte på ön där de värnpliktiga fick avtjäna kortare straff.

Bron är relativt ny i armerad betong. Långt tidigare fanns en gammal träbro strax söder om den nuvarande. Den gamla träbron fattade eld vid den stora stadsbranden sommaren 1790, men några modiga män lyckades hugga upp bron så att elden inte spred sig till Stumholmen.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Webb: orlogstadenkarlskrona.se
Bok: ”Stumholmen i Karlskrona - historia och nutid”. Bo Swan. 1993.