(25) Stora HotelletNär det nuvarande Stora Hotellet, som då kallades Jönköpings Hotell öppnade den 1 januari 1860, var det ett av Sverige största hotell.

Men varför byggde man då ett så stort hotell i en liten stad som Jönköping med 7 500 invånare? En enkel förklaring finns kanske om man läser en notis från 1895, när hotellet hade sålts till en bryggeriägare T Opbacher. Han avser då att "på annan här för särdeles lämplig plats uppföra ytterligare ett större hotell, då det nuvarande är otillräckligt för den stora resandeströmmen som går över Jönköping".
När Stora Hotellet byggdes kom den att ligga mitt på järnvägssträckan Stockholm-Malmö. Det fanns då ingen förbindelse Linköping-Nässjö utan alla som reste mellan huvudstaden och Malmö åkte över Jönköping, som blev en bra plats att övernatta på.

Stora Hotellet i Jönköping var inte bara störst, utan också först med att införa musik till måltiderna. Krögaren Theodor Blanch, som var hotellets förste chef hade inspirerats av vad han hört och sett nere på kontinenten. 1860 kunde han annonsera om att han varje söndag kunde bjuda på musik till middagen.
Till att börja med var det musiker ur stadens regementsmusikkår som tillfälligt bytt ut uniformen mot frack och istället bland annat spelade upp operettmusik, konsertvalser och kanske också en och annan marsch.
Den tidens militärmusiker var ofta utbildade även på stråkinstrument så det var ingen “mässingssoppa” som serverades gästerna.
Theodor Blanch flyttade senare till Stockholm för att driva Operakällaren, men blev ytterligare något senare berömd genom att 1879 starta Blanchteatern i Stockholm.

Efter att en brand 1929 förstört norra delen av hotellet, lät man återuppföra den delen av byggnaden med en ny matsal på andra våningen samt nya resanderum.

I bottenvåningen i det som idag inrymmer restaurang låg det under 1930 och 40-talet en bensinmack med spolhallar. Stationen som hade sju anställda var då den största i Jönköping.
Att man lät anlägga en bensinstation just här är inte så konstigt som det först kan låta. Norra Strandgatan förbi hotellet var ända in på 1960-talet en del av Riksettan, huvudleden mellan Stockholm och Malmö.
Under de senare åren var det dock bara södergående trafik på Riksettan som leddes via Norra Strandgatan, emedan den norrgående hade en annan sträckning.

I hotellet fanns också det första badhuset i Jönköping, i första hand avsett för hotellet gäster, men Jönköpingsborna fick också möjlighet att använda det mot en liten ersättning.

Stora Hotellet Jönköping är renoverat i gustaviansk stil och mycket av det ursprungliga skicket är bevarat. Den stora spegelsal som anses vara en av Skandinaviens vackraste spegelsalar är skapad av Örebro-arkitekten Johan Fridolf Wijnbladh.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Webb: ”Jönköpings ståtligaste byggnad - Stora Hotellet”. Jnytt 2012-02-11. Lennart Lindberg.
Webb: Historieboken.se