(23) Östra Storgatan & spårvagnarnaÖstra Storgatan som i dag till en del är gågata var tidigare huvudgenomfartled genom Jönköping. Och den vanliga trafiken fick länge samsas med spårvagnarna. Det fanns nämligen under mer än 50 år spårvagnar i Jönköping.

Den 12 juli 1907 började den första spårvagnen rulla.
Vagnarna var i början av samma modell som den museivagn som kan ses rulla i Göteborg sommartid, mellan Liseberg och centralen, och som också rullat här i Jönköping. Mer om det längre ner.
Färgen på spårvagnarna hade diskuterats mycket och man beslutade att spårvagnarna skulle målas i blå och vita färger eftersom man ville följa färgerna på spårvagnarna i Göteborg. Det var viktigt att spårvagnarna skulle kännas tilldragande.

Det fanns så småningom tre huvudlinjer. Grön linje som trafikerade Ryhov - Bymarken. Gul linje som gick mellan Torpagatan och Roselundsgatan, och Röd linje mellan Jordbron och Österängen.

På 1950-talet beslutades man sig för att avveckla spårvägstrafiken efter som konkurrensen från övrigt trafik på Jönköpings gator gjort det trångt, och den 7 juni 1958 var den sista trafikdagen för röd linje mellan Tabergsgatan och Rosenlund och därmed upphörde spårvägstrafiken i Jönköping. Spåret stängdes och vagnarna skrotades.

Ett par av vagnarna som rullade i Jönköping finns dock kvar. Den ena är en släpvagn som står på Spårvägsmuséet i Malmköping. Vagnen hittades i Roslagen där den används som sommarstuga.
Den andra tillverkades ursprungligen 1915 för Göteborg, men såldes till Jönköping tio år senare. Den rullade här till 1958, och såldes sedan tillbaka till Göteborg. Efter att ha stått undanställd en längre tid renoverades vagnen tillbaka till sitt ursprungliga utseende från 1915, och är sedan 1983 museivagn som trafikerar Ringlinjen mellan Centralen och Liseberg.

På 2000-talet har det talats om att framöver kanske återinföra spårvagnar i Jönköping.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Webb: Jönköping spårvagns- och busshistoriska sällskap.
Webb: ”Spårvagnar - en framtidsvision i Jönköping”. Jnytt 2011-10-12. Olle Assarsson.
Webb: ”Spårvägshistoria i Jönköping”. Jmini 2015-04-27. Jens Junelind.