(21) Smedjegatan 6Här på Smedjegatan med adress nummer 6 låg en gång ett på sin tid känt utskänkningsställe, kallad Bergrens krog.

Där inträffade år 1869 ett mord som blev märkligt så till vida att alla tog parti för mördaren. Offret som var en bedragare vid namn Nyman. Han hade lurat mängder med folk på pengar, och hade efter att dömts för bland annat häleri, blivit ”ärelös”, eller som det egentligen hette, förlustlig medborgerligt förtroende.

En av alla de människor han lurat och gjort både utblottad och upp över öronen skuldsatt var en före detta musikant vid Jönköpings regemente, Jakob Ulrik Söderström. I januari 1865 hade han överfallit Nyman med kniv för att hämnas, men den gången klarade offret livhanken.
Fredagen den 5 mars samma år såg Söderström Nyman sitt vid ett bord på krogen, varpå han gick in, tog fram en pistol och skött honom i huvudet. Döden var ögonblicklig. Söderström stannade sedan kvar och inväntade polisen.

En rad medborgare skrev en nådeansökan för Söderström, men denne dömdes ändå till många års fängelse. Han avled slutligen i frihet 1906 i en ålder av 83 år.

Det har brunnit flera gånger, även i modern tid utmed Smedjegatan. I februari 2001 brann ett helt kvarter ner. Men när man återuppbyggde och även när man av andra skäl byggt nytt har man så gott man kunnat försök bevara den gamla miljön.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Bok: ”Jönköping - Stadens framväxt”. Gunnar Lindqvist. ISBN 91-38-05098-6.
Bok: ”Jönköpingspolisens historia. Jönköpingspolisens Pensionärsförening 2006.