(19) Jönköpings Läns museum
SlottsgatanRedan på 1920-talet fördes diskussioner om att bygga ett museum för konst- och kulturhistoria i Jönköping. Det dröjde dock innan museet förverkligades.
Genom en donation på 1930-talet initierades en arkitekttävlan, men på grund av bland annat ekonomiska skäl drog projektet ut på tiden och först 1953 kunde arbetet med det nya museet påbörjas.

Museet som skapades av arkitekten Gustav Lettströms invigdes den 6 juni 1956, och har därefter genomgått flera invändiga ombyggnader.

Museet är dock mest präglat av den insats som arkitekten Carl Nyrén gjorde. Nyrén som själv var uppvuxen i Jönköping, fick i början av 1990-talet uppdraget att rita en ny byggnad för museets publika verksamhet, och den 10 oktober 1992 kunde Jönköpings läns museums nya utställningsbyggnad invigas. Huset är byggt av platsgjuten betong i två plan och har en sammanlagd yta på 2.300 kvm.

Museet belönades 1994 med Casper Sahlin-priset. I motiveringen till priset talas bland annat om hur det i byggnaden förenas - citat ”poetisk ingivelse med yttersta direkthet och enkelhet till rum av vibrerande rymd och ljus” - slut citat.

Museet har stora samlingar med svensk 1900-talskonst och i samlingarna ingår målningar av bland andra Vera Nilsson, Isaac Grünewald, Hanna och Georg Pauli. Här finns också den största samlingen av John Bauers skisser och målningar i en egen utställning.

Utanför museet har Carl Nyrén tillsammans med landskapsarkitekt Bengt Isling skapat en trädgård där en kraftig stenmur omger vad som ska föreställa ett stycke stiliserat Småland.

I nordöstra delen av trädgården finns konstnären Takashi Narahas verk "Mandala - en komposition med vatten och stenar". En geologisk trädgård i japansk tappning, med en vattenränna som omges av stenar som kommer från olika platser i Jönköpings län. Det är röd granit från Askeryd, grå gnejs från Gislaved, svart diabas från Rydaholm, blåbrun järnmalm från Taberg och gulbrun sandsten från Visingsöformationen.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källa:
Webb: Jönköpings läns museum.