Stacks Image 78974

(17) Hotel Witt
Södra Långgatan 42Hotell Witt som enligt uppgift är platsen där Biff á la Lindström kom till.

Även om byggnaden är från 1970-talet har hotellet anor ända tillbaka till 1600-talet - då en värdshusrörelse drevs på samma plats. Sitt namn har hotellet för övrigt fått från sin andra ägare Österrikaren Heinrich Witt.

Det ska ha varit 1862 som kaptenen Henrik Lindström, född och uppvuxen i Sankt Petersburg i Ryssland av Svenska föräldrar här för första gången lät tillaga den rätt som sedan fick namnet Biff a la Lindström.
Han kom till hotellet med några goda vänner och ville låta dem smaka en rysk rätt som han brukade äta i Sankt Petersburg.
Till bordet beställde Henrik in de ingredienser som behövs till biffen: skrapat välhängt oxkött, finhackade rödbetor, potatis, ägg, kapris, salt och vitpeppar. Vid bordet blandade så hans vänner var och en sin biff efter Henriks anvisningar. Biffarna bars sedan ut i köket och stektes i smör i en het gjutjärnspanna. Resultatet blev mycket uppskattat, och sedan den dagen fanns under många år Biff à la Lindström givetvis på Witts meny.
Nu ska det i ärlighetens namn också nämnas att det fins flera andra teorier om varifrån rätten har fått sitt namn: En Maria Christina Lindström som på 1800-talet hade ett kafé i Stockholm nämns i bland som upphovskvinna. Eller alternativt den norske polarkocken Adolf Henrik Lindstrøm.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källa:
Tidning: ”Historien om biff à la Lindström”. Aftonbladet 18 november 2015.