Stacks Image 78974

(15) Gamla badhuset
Östra Vallgatan 2Gamla Badhuset invigdes 1909 och har ovanför huvudentrén en figur som av Kalmarborna kallades Susanna - hon i badet får man anta.

Det var ett stiligt badhus när det begav sig. Inne i simhallen fanns ett handmålat glastak och trädpelare som bar upp läktare.
Man fick vad man betalade för. Visserligen var simbassängen gemensam - men det fanns annars både 1:a och 2:a klass inne i badet. 1:a klass innebar att man fick bada i badkar och utnyttja egen dusch efteråt. 2:a klass betydde en liten rostfri bunke att hälla vatten med och en gemensam dusch.

Badhuset höll också med två bassänger, men den ena - den som fanns i källaren - var bara ett par meter stor och så grund att den inte dög att simma i, avsedd för de som inte kände sig trygga på djupt vatten.

I källaren låg också en tvättstuga där man kunde tvätta själv, eller lämna sin tvätt och få den tvättad och manglad.

Efter att tjänat Kalmarborna i över 60 år stängde badhuset 1970 - och efter att under den del år ha förfallit renoverades byggnaden och innehåller nu bostäder.

I den västra delen av huset - mot norr - fanns förr en hög tegelskorsten. Men då den höll på att vittra sönder och utgjorde en fara för allmänheten revs den i mitten av 70-talet.

På samma plats - eller snarare bakom ute i vattnet fanns tidigare - innan Varmbadhuset byggdes - ett kallbadhus. Badhuset omfattade en herr och en damavdelning samt ett par kvadratmeterstora privata badavdelningar med tak och väggar, för de som inte ville beblanda sig med bassängpubliken och som kanske skämdes för att visa sig halvnakna.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Bok: "Kalmar - från Kattrumpan till Slottet". Statens Fastighetsverk. Anders Johansson. ISBN 91-631-5105-7
Bok: ”Byggda minnen. Berättelser från Öland och östra Småland”. ISSN 0451-2715