Stacks Image 78974

(14) KlapphusetLängst ute på bryggan till vänster – bortanför resterna av bastionen Carlous Philippus - ligger det gamla klapphuset, som öppnades för allmänheten den 15 april 1857.

Här sköljde och klappade man tvätten, som man blötlagt och kokat hemma.
Hit gick de boende i stadsdelen för att tvätta sina kläder. Och än i dag tvättas en del sina trasmattor här. Det sägs att färgerna bli klarare i det lätt salta vattnet än i vanligt sötvatten.
Det finns ett antal stora runda hål i bryggan inne i klapphuset. I dessa stod det tunnor som inte var till för vätten, utan för tvätterskorna, som allstå stod i dessa och på så sätt kunde stå med upprätt när de gjorde sin tvätt
.

Det har funnits ytterligare minst tre klapphus i stan, vid Malmfjärden, Ängö och Slottsfjärden, och det är faktiskt det sistnämnda klapphuset som sedan början av förra seklet är placerat på Kattrumpan – på samma plats där det redan tidigare fanns ett klapphus.

Man har inte bara tvättat här. Klapphuset var på 1930-talet även samlingsplats kvällar och helger för ungdomar. Då spelade Klapphuskapellet upp till dans – fast man får anta att dansen mest föregick på land.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Bok: "Kalmar - från Kattrumpan till Slottet". Statens Fastighetsverk. Anders Johansson. ISBN 91-631-5105-7
Bok: ”Byggda minnen. Berättelser från Öland och östra Småland”. ISSN 0451-2715