Stacks Image 78974

(13) KattrumpanI början av Östra Vallgatan ligger fyra små söta och färgglada båtmansstugor, byggda under tidigt 1800-tal - och som en gång var bostäder åt sjöfolk och hantverkare. Det tredje huset från höger gick till exempel förr under benämningen Knallens – efter den dåvarande innehavaren som sysslade med gårdsfarihandel. Husen är mycket eftertraktade – och priserna därefter.

Varför området här kallas Kattrumpan vet man inte. Kanske heter området så för att detta är stadens svans. Eller så kan det vara så att namnet har anknytning till den gamla fortifikationstermen Katt – som syftar på en förhöjning i en fästningsvall.
Där Storgatan mynnar – det är gatan som kommer från höger - låg nämligen en av stadens portar - Holmporten. En ritning från mitten av 1700-talet visar att porten var stor - 10 meter hög, 27 meter bred och 20 meter lång. Så stor var porten att den inrymde logiment för vaktsoldater.

Strandremsan nedanför är den enda bevarade från när det nya Kalmar stad bildades här i stadsdelen Kvarnholmen på 1600-talet.
Här fanns tidigare - för drygt 100 år sedan upplagsplast för allehanda timmer och bråte – och senare – under de första åren av 1930-talet var här upplagsplats för småbåtar. Numera är strandremsan sommartid en populär badplats.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Bok: "Kalmar - från Kattrumpan till Slottet". Statens Fastighetsverk. Anders Johansson. ISBN 91-631-5105-7
Bok: ”Byggda minnen. Berättelser från Öland och östra Småland”. ISSN 0451-2715