(27) Adelsgatan 5Det finns inte mindre än två byggnaden i Malmö som ibland kallas ”Pittahuset”.
Det ena är Gamla Riksbankshuset, strax norr om Sankt Petri kyrka, som fått sitt smeknamn på grund av fasadutsmyckningen. Det andra står du framför nu - och det har fått sitt namn av andra skäl.

Huset i sig är inte speciellt märkligt. Det som gör platsen intressant är den arkitekt som bodde i huset vid sin död 1915. Han hette Alfred Arwidius, och ritade bland annat Arlövs kyrka, Malmö gamla brandstation och Vallhallapalatset vid Gustav Adolfs Torg här i staden. Men det är inte därför han är främst ihågkommen - tyvärr. Utan för sin död som skapade stora rubriker i landets tidningar.
Frans Arwidius, som var 53 år gammal när han dog, omkom i sitt badrum av koldioxidförgiftning beroende på en felaktigt installerad gasbrännare på varmvattenberedaren.
Det som skapade de riktigt stora rubrikerna var att invid honom fann man en blott 16 år gammal fabriksarbeterska – också hon död. Enligt polisrapporten ”voro båda fullständigt nakna”.

Frans Arwidius var en framstående arkitekt, politiskt aktiv och ofta sedd i sällskapslivet i staden - så skandalen var fullständig.
Och huset kallas efter det för ”Pittahuset”.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källa:
Webb: Malmö stad