(14) Staty Frans Suell
Norra VallgatanStatyn föreställande Frans Suell utfördes av den skånske skulptören Edvard Trulsson och avtäcktes 1915.

Frans Suell var en av Malmös främsta affärsmän under 1700- och det tidiga 1800-talet, och också en av landets rikaste personer.
Han står staty på en lämplig plats, blickades över hamnen som han själv skapade. Från 1777 och drygt 40 år framöver - till sin död var han också hamnstyrelsens ordförande.

Han drev dessutom en tobaksfabrik och ett sockerbruk som blev stans viktigaste industriföretag. Han grundade en tygfabrik. Han drev Limhamns kalkbruk och ett tegelbruk i Lomma – och han hade också ett järnbruk i Småland och lät bryta malm vid Taberg. Bland mycket annat.

Vid sidan om Rutger Macklean var Frans Suell också en föregångare i utvecklingen av det skånska jordbruket.

Frans Suell blev ledamot av Kungliga Patriotiska sällskapet och han utsågs till kommerseråd. Senare blev han också riddare av Vasaorden. Trots detta och sin stora rikedom var han till sitt sätt en mycket enkel man som alltid gick klädd i en helt grå dräkt. I det samtida Malmö gick han under smeknamnet ”Den gråa mannen”.

I Malmö finns en gymnasieskola döpt till Frans Suellsgymnasiet.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Bok: ”En liten bok om Frans Suell". Sven Rosborn 1992.
Webb: Svenskt Biografiskt lexikon.