(12) Hotell Savoy
Hamngatan 2På platsen där Hotell Savoy ligger i dag fanns det redan på medeltiden en gästgivargård som hette Strandgården. 1862 behövdes ett hotell i Malmö som kunde representera staden. Det hotell som då byggdes på platsen fick namnet Hotell Svea. Ett 20-tal år senare döptes det om till Hotell Horn, efter den dåvarande ägaren.

1902 fick hotellet sitt nuvarande namn Savoy, enligt legenden efter att en berest gäst menade att hotellet var i klass med Savoy i London!

Inför Baltiska utställningen i Malmö 1914 byggdes delen mot Hamngatan med festvåning, matsal och nya hotellrum. Arkitekt var Frans Ekelund, och hans tillbyggnad väckte uppseende, inspirerad som den var av det geometriska österrikiska jugendstilen.
Det påstås att det ena av de två steriliserade stenansikten som pryder entrén mot Adelsgatan ska föreställa arkitekten själv.

Hotellet är känt för att Sten Broman och Fritiof Nilsson Piraten hade stambord i restaurangen. Och i Piraten roman Bock i örtagård kan vi läsa en vällustig skildring av ett smörgåsbord på dåvarande Hotell Horn.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källa:
Webb: stengronberg.se.