(9) Hippodromteatern
Kalendegatan 12Här i huset på Kalendergatan har funnits cirkus, teater och kyrka.
Med bara två månader kvar på 1800-talet invigdes Hippodromteatern med en bejublad premiärföreställning av Cirkus Tanti.

Byggnaden är ritad av den då blott 33-årige arkitekten Han Fredrik Theodor Wåhlin, som senare i sin karriär skulle bli främst känd som kyrkoarkitekt. inför inför bygget hade rest runt i Europa och studerat cirkuslokaler, och när byggnaden invigdes den 1 november 1899 var det en av världens modernaste cirkus- och teaterbyggnader. Här fanns då också den första hissen i Malmö.
Att entrén till Hippodormen är i form av en hästsko är ingen tillfällighet. Ordet Hippos är grekiska och betyder just Häst.

Från början var det just framför allt cirkusföreställningar som gavs här.

Men den legendariske teatermannen Oscar Winge tog över lokalerna 1922 och byggde om dem till en renodlad teater. Här spelades revyer, lustspel och även operetter.
Här spelade Edvard Persson. Och en annan yngling från staden gjorde sin debut här: Nils Ejnar Jönsson – mer känd under efternamnet Poppe, ett artistnamn han fick av just Oscar Winge, som tycket att Jönsson lät för simpelt.

När Oscar Winge 1944 tog farväl av Hipp för att bli den nybyggda Stadsteaterns lyriske chef, lämnade han över taktpinnen till sin tidigare hustru Elsa Winge som förde traditionen med operett och revy vidare fram till 1950 då Hipp såldes till Pingstkyrkans Elimförsamling, och lokalerna byggdes om till frikyrka.

Efter drygt 40 år köptes lokalerna tillbaka av Malmö Stad, och den gamla kulturbyggnaden fick genomgå en omfattande renovering.

Hippodromen har sedan 1994 används av Malmö Dramatiska Teater, och sedan 2008 Malmö Stadsteater.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källa:
Webb: Malmö stad