(6) Apoteket Lejonet
StortorgetApoteket Lejonet på Stortorget kallas också Teschska palatset och kallas så efter apoteksinnehavaren John Tesch. Han hade år 1881 blivit ägare till Apoteket Lejonet som då låg vid Stortorgets västra sida, ett apotek vars anor går tillbaka till 1570-talet.

1896 började Tesch byggandet av ett nytt hus för apoteket. Inte bara exteriört utan även invändigt blev det en överdådig utformning i såväl apotek som bostadsvåning. Bland annat hade Tesch låtit installera en hiss upp till sin egen luxuösa lägenhet i huset.

Apoteket Lejonet var vid invigningen 1897 ett av världens största apotek, nästan lika sort som det kejserliga apoteket i Moskva. Här fanns nämligen också lokaler för läkemedelstillverkning. Man framställde även mineralvatten och läskedrycker.
Amerikanska spekulanter funderade strax efter öppnandet att köpa anläggningen, men apoteket kom att förbli i svensk ägo.
Då vid tiden för invigningen hade apoteket lejonet en konkurrent, apoteket Fläkta Örn som låg bara ett stenkast bort, på andra sidan gatan vid torget.

John Tesch var en driven affärsman. År 1900 han lät använda en brandgavel som reklamplats för stadens affärsidkare och på så vis få in reklamintäkter.
1914 upphörde annonseringen på fasaden och reklamen målades över, men 1994 återskapades reklamväggen till ursprungligt skick – och är ett monument över gammal reklamhistoria.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Webb: ID-stories.
Webb: Malmö stad.