(70) Hasselbladshuset
Östra Hamngatan 1Vi står nu framföre en byggnad som går under namnet Hasselbladhuset. Tomten köptes 1874 av grosshandlare Fritz Victor Hasselblad som lät uppföra huset efter ritningar av arkitekt Adrian Crispin Peterson.
På de översta våningarna lät man inreda bostadslägenheter - de största med tio rum - och utanför den förnämsta bostaden fanns ursprungligen en hörnbalkong. I de nedre våningarna fanns det kontor och varuhus.
Senare blev även lägenheterna kontor och lager.

1887 hade man startat en avdelning för fotografi, och började då att producera och sälja vykort. 1908 grundades Hasselblads Fotografiska AB, och samma år blev man generalagent för Kodak i Sverige. Företaget sålde huvudsakligen kameror som var tillverkade av andra fabriker. Man hade också en avdelning som producerade spelfilmer.
1916 byggde man en stor ateljé på Otterhällan i centrala Göteborg, där flera framgångsrika filmer sedan spelades in. Men redan två år senare flyttades inspelningsverksamheten till Stockholm.

Namnet Hasselblad är i dag främst förknippat med Victor Hasselblad. 1937 lämnade den då drygt 30-årige Victor familjeföretaget och grundade det egna företaget Victor Foto vid Kungsportsplatsen i Göteborg.
Han startade 1941 egen kameratillverkning efter att ha fått en order från Försvarsmakten på en flygspaningskamera. Och drygt 20 år senare utsåg den amerikanska rymdstyrelsen NASA Hasselbladskameran till sin officiella ”rymdkamera”. På Hasselblad här i Göteborg skapades en specialavdelning som tog fram just rymdkameror. Men det var inte i denna byggnaden.

Hasselblad har idag sitt huvudkontor i stadsdelen Lindholmen på Hisingen.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källa:
Bok: ”Hus för hus i Göteborgs stadskärna” Gudrun Lönnroth 2003. ISBN 91-89088-12-3