(59) Makarna Tods plats
Magasinsgatan 3Makarna Tods plats är uppkallat efter George och Maria Elisabeth Tod som drev ett hotell på platsen, men torget fick sitt namn så sent som år 2004.

George Tod föddes i Edinburgh 1772 och kom 13 år gammal till Göteborg med sin far. Fadern blev värdshusvärd i Majorna och Masthugget. Efter att senare själv ha drivit Engelska värdshuset i Masthugget köpte George Tod 1813 huset Magasinsgatan 5 och inredde byggnaden till hotell under namnet British Hotel. Efter ett kort uppehåll under 1820-talet återupptog han hotellverksamheten, men nu under namnet Tods Hotell.
När George sedan dog fortsatte änkan Maria Elisabeth driva hotellet i egen regi.
Det säg för övrigt att det var George Tod som givit namn åt den bekanta drycken toddy.

Efter att hotellrörelsen upphörde 1865 fortsatte familjen Tod att bland annat driva ett urmakeri här.

1917 köptes huset av handlaren Mauritz Svensson som hade en kaffeimportfirma, och på 1940-talet inrättades ett kafferosteri på gården.

På ett av husen finns en matematiskt talföljd som börjar med en nolla högst uppe vid taket och som sedan arbetar sig ner längs fasaden mot gatuplanet. Siffrorna ska uttydas 1+1=2, 1+2=3, 2+3=5, 3+5=8 och så vidare.
Talföljden bygger på hur antalet kaninpar ökar inom ett begränsat område med vissa bestämda förutsättningar: Varje kaninpar får ett nytt kaninpar varje månad Det tar en månad innan det nyfödda kaninparet kan föda ytterligare ett par. Talföljden förutsätter också att inga kaniner dör eller tillkommer på annat sätt till området.
Denna talföljd har sin upphov hos den italienska matematikern Leonardo Pisano Fibonacci, som var verksam under början av 1200-talet.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Webb: Svenskt biografiskt lexikon.
Bok: ”Hus för hus i Göteborgs stadskärna”. Gudrun Lönnroth. ISBN 91-89088-12-3