(48) Gegerfeldska villan
Arkitektgatan 3Gegerfeltska villan med adress Arkitektgatan 3 är den enda villan inom Vallgraven, ritad av stadsarkitekt Victor von Gegerfelt åt sig själv.
Victor von Gegerfelt var född i Jönköping. Han blev först militär, men studerade sedan arkitektur i Berlin varpå han slog han sig ner i Göteborg. Förutom rollen som stadsarkitekt var han också bland annat lärare vid Chalmers.

Huset är tämligen oförändrat sedan Gegerfelt bodde i huset mellan åren 1875 till 1884.
Mycket av inredningen är i trä, skapade av svenska, italienska och tyska hantverkare med stor känsla för sitt yrke och sitt material. Gegerfeltska villan var väldigt modern för sin tid. Där fanns bland annat en mathiss i köket, och ett nedkast från sängkammaren till tvättstugan.

Salongen har fyra takmålningar, som visar olika yrkesgrupper. Takstruckaturen är långt utöver det vanliga. Och i salongen finns en Rörstrands-kakelugn som har visats på utställning i Wien.

Stadsarkitekt Victor von Gegerfelt har bland annat även ritat Sahlgrenska huset vid Grönsakstorget, också kallat Sociala huset, men som nu i ombyggt skick går under namnet Pedagogen, bara ett stenkast här i från. Och han är också mannen bakom Feskekyrkan.

Viktor von Gegerfeldt lämnade så småningom inte bara villan utan senare även stan och flyttade till Torekov.

Gegerfeltska villan har senare haft många olika ägare. Musikfamiljen Waidele bodde här under många år, och ännu i dag ägs huset av en privatperson. Huset är inte öppet för visningar.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källa:
Webb: higab.se