(44) Tyrolaren och polisen
Kungstorget 5I huset med adress Kungstorget 5 har tidigare funnits olika utskänkningslokaler. som Femman och Gemytliga Alfred.
Huset ser kanske inte så märkligt ut, men bjuder på en liten roligt detalj som inte många känner till.

När huset byggdes 1844 hade man bland annat kallat in några utländska hantverkare med specialkunskaper. En av dessa hette Folie och kom från en by i Tyrolen. Det sägs att han inte spottade i glaset och gärna tog sig något stärkande emellanåt. Efter en frukostrast var han och två vänner, en Böhmare och en skåning på väg tillbaka till jobbet. Dom var kanske inte helt nyktra och diskuterade livligt. Allt för livligt tyckte en bister polisman som hade Kungsporten inom sitt patrulleringsområde. Polismannen som gick under smeknamnet Limborsten på grund av sin yviga mustasch, stegade resolut fram och grep den sprattlande Folie, som hade varit den som varit mest högljudd.
Folie fick följa med till Kungstorgets lilla fikna där han fick sitta en stund, innan han släpptes och fick återgå till sitt arbete.

Folie fick dock sin hämnd på Limborsten. Tyrolaren var mycket skicklig på att utföra ornament och gjorde ett tillägg i fasaden, förutom den dekorering han utförde i överkanten av andra våningen. Han lät tillverka två ansikten.
Du ser dom ovanför fönstret längst till vänster på andra våningen, precis under hörnen av markisen.
Det ena ansiktet föreställer den bistre polismannen Limborsten med sin yviga mustasch. Den andra visar en glad murare i tyrolerhatt. Folie släppte själv till panna och ögon. Böhmaren fick stå modell för näsa och kinder och skåningen mun och haka.
De som sett personerna i levande livet lär ha sagt att likheten var slående.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källa:
Bok: ”Göteborg berättar mer”. Bengt A Öhnander 1990. ISBN 91-7029-059-8