(38) Staty Kopparmärra
KungsportsplatsenKopparmärra är en staty som har helt fel namn. För statyn är visserligen till största delen i koppar - men täckt av en bronslegering. Och tittar du efter så ser du att hästen är en hingst! Dessutom heter statyn egentligen Karl IX:s Staty.

Att statyn skulle stå just här var inte alls självklart när den invigdes i början av 1900-talet. En del menade att statyn hellre borde ha stått vid Färjenäs, vid älvmynningen där Carl IX:s Götheborg grundades på tidigt 1600-tal. Denna stad brändes dock efter bara några år av Danskarna. Även Drottningtorget, Kungstorget och Valand fanns som förslag på lämpliga platser för statyn.

Statyn hamnade trots allt här, men till att börja med mitt i Östra Hamngatan, och vänd åt öster. För att bestämma den exakta placeringen byggde man en 12 meter hög tygklädd träställning försedd med hjul som rullades runt i centrum – för att man skulle kunna bestämma platsen för statyn.

Efter ett 30-tal år blev man - i och med att trafiken ökade - tvungen att flytta på statyn och den hamnade då här där den står nu i dag. När statyn flyttades i december 1935 hittade man några flaskor med brännvin årgång 1904 inne i den ihåliga sockeln. Istället för att tulla på den gamla spriten, kompletterades flaskorna med ytterligare några flaskor från 1935 – till glädje för kommande generationer.

Statyn är drygt 5 meter hög och väger tillsammans med det lika höga fundamentet ca 6 ton.
Konstverket består till 88 procent av koppar.
På statyns bronspostament finns utdrag ur de kungliga privilegierna för staden.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Bok: ”Göteborg berättar”. Bengt A Öhnander. ISBN 91-85414-75-1
Bok: ”Statyer berättar - 76 konstverk i Göteborg.”. Bengt A Öhnander. 2004. ISBN 91-7029-565-4