(31) Clarion Post Hotel
DrottningtorgetMan kan säga att Drottningtorget mer eller mindre är omringat av hotell. Det senaste tillskottet är Clarion Hotel Post - som tidigare var postens huvudbyggnad i Göteborg.

Generalpoststyrelsen hade sedan 1910 letat efter en tomt att bygga ett nytt posthus på, och tittade bland annat på tomten där Sociala Huset, nuvarande Göteborgs universitets lokaler placerades, vid Grönsakstorget.
Dessutom var man intresserad av Stora Teaterns tomt, men man valde ändå till slut att bygga öster om Drottningtorget.

Posthuset tog sju år att uppföra till en kostnad av nio miljoner, ritat av arkitekten Ernst Torulf som också bland annat ritat Naturhistoriska Museet och Hvitfeltska Gymnasiet i Göteborg.
När byggnaden invigdes den 30 maj 1925 av dåvarande generalpostdirektören J. Juhlin var det inte bara det största posthuset i Norden, utan även det dyraste husbygget i Sverige.
Huset var dessutom det näst största huset i Göteborg till ytan, bara slagen av Arbetarförenings hus vid Järntorget.

I posthuset som främst är byggt i granit från Hunnebostrandsområdet fanns cirka 1 000 rum, med 560 fönster och 1 620 dörrar.

När posthuset 1995 blev byggnadsminnesmärkt innebar det att fasaden och exempelvis kassahallen inte fick ändras. Dock har ombyggnaden till lyxhotell inneburit att de invändiga ytorna blivit 65% större.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Webb: clarionhotelpost.se
Bok: ”Göteborg berättar”. Bengt A Öhnander. 1988. ISBN 91-85414-75-1