(7) Sahlgrenska huset
Norra Hamngatan 14Sahlgenska huset har fått sitt namn efter Jacob Sahlgren som visserligen inte byggde huset, men väl köpte det 1717 och sedan bodde här fram till sin död 1736.
Den Sahlgrenska släkten kom från Uddevalla. Pappa Nils Pehrsson var handlare, och när han dog tog hans änka Sara Hertweg över och drev familjeföretaget så skickligt att det blev ett av landets högst taxerade.
Sönerna Niclas och Jacob hade det alltså ganska gott ställt redan innan de startade sina egna framgångsrika verksamheter. Jacobs dotter Christina gifte sig så småningom med greve Rutger Sparre. Det var då mycket ovanligt att högadliga gifte sig med ofrälse – vilket kanske säger en del om det välstånd familjen Sahlgren levde i.

Dock är inte huset från Jacob Sahlgrens tid. I januari 1746 drabbades Göteborg av en förödande brand som ödelade en fjärdedel av staden. Änkan Sahlgren lät bygga ett nytt hus på samma plats, och det är detta hus, ritat av stadsarkitekten Bengt Wilhelm Carlberg, som står här än i dag, med en murad fasad av Flensburgtegel.

Huset gästades av många förnäma besökare. Bland annat var det här som vetenskapsmannen och andeskådaren Emanuel Swedenborg under en fest för sitt inre fick se hur en brand brutit ut i hans hemstad Stockholm. Han rusade upp från bordet och sa: ”Det har utbrutit en förfärlig eldsvåda i Stockholm. Min väns hus har brunnit ner och mitt är hotat”.
Senare under kvällen blev han lugnare och förklarade: ”Eldsvådan är släkt, tre portar från mitt hus, gudskelov!”.
Några dagar senare kom bud från Stockholm om eldsvåda, som hänt precis som Swedenborg sagt!

Mest känt blev förmodligen Sahlgrenska huset under Gustav Adolf Sparres tid under senare delen av 1700-talet. Han hade under sina resor i Europa köpt mängder av konstverk av bland andra Rehmbrant och Ruben, för att bara nämna några få av alla de konstnärer som sedan fanns representerade i vad som blev Göteborgs första konstmuseum – som dock endast var öppen för en liten utvald publik. Efter Gustav Adolf Sparres död hamnade konstsamlingen i Skåne hos familjen Wachtmeister, som fortfarande äger en del av verken.
En av de senare ägarna till huset, grosshandlaren Carl Emil Billqvist lät bygga om huset i mitten av 1800-talet. Bland annat lät han smycka entrén med en porträttmedaljong föreställande Sahlgren. Tyvärr hade han inte läst på, så porträttet föreställer inte Jacob utan brodern Niclas.

____________________________________________________________________________________________________________________________________


Källor:
Bok: ”Göteborg berättar”. Bengt A Öhnander. ISBN 91-85414-75-1
Bok: ”Hus för hus i Göteborgs stadskärna”. Gudrun Lönnroth. ISBN 91-89088-12-3