(62) Feskekörka
Rosenlundsgatan 3-4

Feskekörka vid Rosenlundskanalen invigdes den 1 november 1874. Och varför byggnaden fått sitt namn är inte svårt att förstå. Stadsarkitekt Viktor von Gegerfelt, som ritat många hus i Göteborg lät sig inspireras av norska stavkyrkor och gotiska stenkyrkor.

Går vi tillbaka något i historien så skedde länge fiskförsäljningen i Stora Hamnkanalen, vid kajerna i närheten av det som senare kom att heta Gustav Adolfs torg. Men i samband med att Gustav Adolfs torg skulle bli paradtorg i mitten av 1800-talet, flyttades försäljningen hit till Rosenlundskanalen och till platsen som också fick överta namnet Fisktorget. Feskekörka kom till med förhoppningen om att detta skulle förbättra de hygieniska förhållandena. Till att börja med hade många fiskare inte råd med att hyra in sig i hallen, men 1923 bestämdes att sötvattenfisk och skaldjur inte fick säljas "ute i det fria", varpå fiskförsäljningen tvingades flytta in.

När så den nya Fiskhamnen anlades vid Majnabbe i början av 1900-talet flyttade fiskeauktionen och mesta delen av kommersen dit, men fortfarande är Feskekôrka ett himmelrike för fiskälskare. Här kan man du handla mat från havet och äta i de restauranger som finns i byggnaden.

Byggnaden blev byggnadsminnesförklarad 2013 och i motiveringen framgår att "Feskekörka" är helt unik i sin utformning och en av Göteborgs främsta ikonbyggnader med ett exponerat läge vid kanalen. Att den förklaras som byggnadsminne innebär att fasaden skall bevaras liksom byggnadens särskilda karaktär med den öppna hallen och takets speciella konstruktion.

Hösten 2020 stängde Feskekörka för en omfattande renovering. Det var till en början oklart om det skulle komma att säljas fisk i Feskekörka även i framtiden, men det nu klart att fiskhandlarna kommer att återvända efter renoveringen.
Foto och textbearbetning Smedberg Produktion AB
Källor:
Bok: ”Hus för hus i Göteborgs stadskärna”. Gudrun Lönnroth. ISBN 91-89088-12-3
Bok: ”Feskekörka - Göteborgs fiskhall”. Lars O Carlsson. 1994. ISBN 91-7029-106-3