Stacks Image 78872

5 - Wrangelska palatset
Birger Jarls torg 16

Det var riksrådet Lars Sparre som lät bygga ett palats här 1630. Men palatset har fått sitt namn från Carl Gustaf Wrangel, som senare fick huset i gåva av drottning Kristina, för hans bedrifter i trettioåriga kriget.

Wrangel byggde om palatset i praktfull barock för sig och hustrun Anna Margareta von Haugwitz. Arkitekter var Jean De la Vallée och Nicodemus Tessin den äldre. Det var då det största privatägda palatset i Stockholmsområdet.

Efter slottet Tre Kronors brand 1697 rustade Nicodemus Tessin den yngre upp Wrangelska palatset till residens för kungafamiljen. I Kungshuset som det då kallades bodde Karl XII innan han gick ut i kriget år 1700. Andra regenter som bodde i huset var sedan Ulrika Eleonora, Fredrik I och Adolf Fredrik. Och här föddes i januari 1746 den blivande kung Gustav III. Palatset förblev Kungahuset ytterligare 10 år - fram till 1756, då kungafamiljen kunde flytta in i det nybyggda kungliga slottet.

Omedelbart därefter flyttade Svea hovrätt och Statskontoret in. Sedan 1949 disponerar Svea hovrätt hela palatset med tio sessionssalar.

Det var här som Gustav III:s mördare Jacob Johan Anckarström dömdes till döden 1792. Fängelsehålan där han satt inspärrad är orörd.

Kvar från Kungshusets tid är en del av rikssalen, nu Stora salen, med porträtt av alla de hovrättspresidenter som presiderat sedan Gustaf II Adolf inrättade Svea hovrätt 1614.