(65) SlottslejonenLejonen på Lejonbacken är gjorda efter original som finns i Villa Medici i Rom. De är ritade av slottets arkitekt Nicodemus Tessin den yngre efter de italienska förebilderna, och modellerade av den franska skulptören Bernard Fouquet som hade kallats till Sverige av Tessin för att arbeta med slottets utsmyckning och inredning.

Redan det gamla slottet Tre Kronor vaktades av två förgyllda lejon, som hade kommit på plats under 1600-talet, men Tessin valde medvetet att inte kopiera de gamla lejonen eller deras placering.

Bronset till lejonen kommer från en renässansbrunn som stod på Kronoborgs slott i Helsingör, och som togs som krigsbyte under Karl X fälttåg i Danmark. Brunnen vid Kronborgs slott har kallats ett av den nordeuropeiska renässansens finaste verk.

Det första lejonen gjöts 1702, och kom på plats året efter på lejonbacken som en kunglig maktsymbol. Eftersom det först saknades metall till det andra lejonen kom inte det på plats förrän ytterligare ett år senare 1704, innan själva slottet var klart.

Från början hade Tessin tänkt sig lejonen vända mot varandra, innan han beslutade om den nuvarande placeringen.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Källa:
Webb: stockholmgamlastan.se