(62) Grillska huset (Stortorget 3)Det grå-vita huset med adress Stortorget 3 har medeltida anor, men byggdes om i mitten av 1600-talet av köpmanen Hans Bremer. I slutet av samma århundrade köptes huset av den förmögna släkten Grill, som kom att äga huset i mer än hundra år, och det var under den tiden som huset fick sin 1700-talsprägel.

Mest känd blev Claes Grill, bankir och direktör i Ostindiska kompaniet och också ägare till Söderfors bruk i Uppland. Det sägs att Claes Grill tillsammans med sin hustru Anna Johanna arrangerade så ståtliga fester i sitt hem att självaste drottning Lovisa Ulrika blev ”avundsjuk och uppbragt”.
1913 övertogs Grillska huset av Stockholms Stadsmission.

Det angränsande huset med adress Stortorget 5, som kallas Hans Barberares hus eller Bullkyrkan, innehades aldrig av släkten Grill, men ägs också idag av Stadsmissionen.
I byggnaderna har man huvudkontoret för sin sociala verksamhet, och i markplanet drivs brödbod, konditori och restaurang.

Vi ska även nämna en annan angränsande byggnad som också ägs av Stadsmissionen, Primerooska huset på Köpmangatan 15. I huset så kallade Riddarsal upptäcktes vid en restaurering ett av Stockholms bäst bevarade 1600-talstak översållat med målade figurer, blommor, djur och landskap.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Källor:
Webb: kringla.nu
Webb: stadsmissionen.se
Bok: ”Gamla Stan förr och nu”. Rune Lindgren. ISBN 91-61671-9
Bok: ”Stockholms byggnader - arkitektur och stadsbild”. Fredric Bedoire 2012. ISBN 978-91-1-303652-6