(40) Loheskatten
Lilla Nygatan 5I samband med ett renoveringsarbete i mitten av 1930-talet hittade byggarbetare en stor silverskatt i byggnaden med adress Lilla Nygatan 5.
Skatten bestod av 85 silverpjäser och mer än 18000 silvermynt som daterade sig från mitten av 1600-talet och cirka 100 år framåt. Skatten som vägde sammanlagt 300 kilo är den största som någonsin hittats i Sverige.

Den så kallade Lohreskatten har fått sitt namn efter adelsmannen Johan Lohre vars familj tros ha gömt skatten under början av 1740-talet. Förmodligen var det sonen Conrad Lohe som gömde skatten. Han liksom den övriga familjen var känd för sin extrema snålhet. Vid tidpunkten rådde inte bara oroliga tider i landet, med Dalupproret och Hattanas ryska krig. Intrigirer och kamp om arvet efter Johan Lohe framstår som den värsta moderna amerikanska dokusåpa. Det talades om stöldkupper inom familjekretsen, liksom pantskrivningar och överklagande av testamente. Dessutom fanns det ett mystiskt dödsfall och ett ouppklarat mord inom släkten.

De byggnadsarbetare som hittade skatten gick inte lottlösa. De fick 3000 kronor vardera i belöning, vilket var en ansenlig summa 1937. Det berättas att en av dem köpte en taxirörelse för pengarna, en annan köpte en villa i Enskede.

En utställning med skatten anordnades redan tio dagar efter fyndet, och det blev en publiksuccé. I dag är skatten utställd på Stockholms Stadsmuseum och på Myntkabinettet.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Källa:
Bok: ”Lodjuren och silverskatten”. Lars Widding, Gunnar Brusewitz. 1986. ISBN 91-7810-798-9