(38) Scharenbergska huset
Kornhamnstorg 51Scharenbergska huset vid Kornhamnstorg nr 51 byggdes ursprungligen på 1630-talet som en flygel till von der Lindeska huset som har adress Västerlångatan. Flygeln byggdes senare om till ett eget hus av Johan Scharenberg.

Huset har byggts till och om ett antal gånger, senast på 1930-talet, då huset fick ytterligare en våning.

Lägg märke till det märkliga burspråket, eller karnap som den också kallas.

Huset ägdes ett tag av Drottning Kristinas halvbror, greve Gustaf Gustafsson av Vasaborg, och när han byggde till sitt hus lät han göra detta märkliga burspråk på portalen mot Mälaren och torget. Från början var karnaper avsedd för bevakning, men under grevens tid blev dessa typer av burspråk vanliga som utsmyckning av byggnader och portaler.

Idag är det den enda kvarvarande karnapen i Gamla Stan, och den vilar på 4 stycken atlanter. Dessa påminner mycket om den utsmyckning som också finns på regalskeppet Vasa, som grevens far, kung Gustav II Adolf lät bygga.

Det märkliga med burspråket är dock att det sägs att de manliga atlanterna är en avbildning av greven själv.

Den franska filosofen René Descartes bodde under några månader i huset, i en våning som tillhörde den franske ambassadören. Descartes flyttade till Stockholm 1649, inbjuden till det svenska hovet av drottning Kristina. Där tjänstgjorde han som Kristinas lärare och rådgivare. Men livet i Stockholm var påfrestande: Slottet var kallt och dragigt, klimatet kallare än han var van vid och Kristina krävde att lektionerna skulle hållas mycket tidigt på morgonen. Redan efter några månader i Stockholm dog Descartes av lunginflammation.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Källor:
Bok: ”Guide till Stockholms arkitektur”. Olof Hultin, Bengt OH Johansson, Johan Mårtelius, Rasmus Waern. ISBN 91-869050-41-9
Bok: ”Vägvisare till Stockholm”. Ulf Sörenson. ISBN 978-91-85801-62-6
Tidning: ”Här är lösningen på Stockholmsgåtan”. SvD 12 juni 2013.