(21) Den Gyldene Freden
Österlånggatan 51Den Gyldene Freden grundades år 1722 och är Stockholms äldsta krog.

Det har spekulerats i varifrån namnet kommer. Vilken gyllene fred som avses. Året innan krogen öppnade, år 1721 slöt Sverige en fred med Ryssland, varvid Finland kom att fortsatt tillhöra Sverige. Fredsfördraget som skrevs under i Nystad har kallats Den Gyldene Freden. Men det är med största sannolikhet inte den freden som avses.

Den förste krögaren hette Petter Hellberg och han övertog namnet från en krog som låg där Ryningska palatset nu ligger, på Stora Nygatan 2. Den restaurangen öppnade redan under andra halvan av 1500-talet.

Här har många ur den svenska konst och kultureliten tillbringat och avnjutit sköna måltider. Carl Michael Bellman, Erik Johan Stagnelius , Jussi Björling, Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk, som också sjungit om Den Gyldene Freden i hans visor Polaren Pär hos det sociala och På den Gyldene Freden.
Inte heller ska vi glömma Evert Taube. Hans stambord, där han många gånger satt för sig själv och skrev sina dikter, finns fortfarande kvar.

När restaurangen var på fallrepet 1919 köptes den på stående fot av en av de kända stamgästerna, konstnären Anders Zorn för 150 000 kronor. Han lät renovera byggnaden, men fick aldrig se den återinvigd, då han dog några år innan. Zorn testamenterade fastigheten till Svenska Akademien, som på torsdagar äter i Bellmanvåningen på Gyldene Freden.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Källor:
Webb: stockholmgamlastan.se
Bok: ”Stockholm - gata upp, gata ner”. Sven-Olof Carlsson. ISBN 91-630-0500-X
Bok: ”Gamla Stan förr och nu”. Rune Lindgren. 1992. ISBN 91-29-61671-9