(18) President John Quincy Adams
Österlånggatan 29I slutet av 1700-talet låg här ett värdshus som kallades Sveriges Vapen. Och här bodde i över en månad en blivande Amerikansk president.
Det var John Quincy Adams som bodde här från den 23 november till årets sista dag den 31 december 1782.

Han var 15 år gammal på resa från Sankt Petersburg till Haag där han skulle hälsa på sin pappa, och för att återuppta sina studier vid universitetet i Leiden. Drygt 30 år efter sitt stopp i Stockholm blev John Quincy Adams USA:s sjätte president. Det låg så att säga i familjen. Även hans far John Adams hade varit USAs president, den andra i ordningen direkt efter George Washington.

I en bokhandel här i Stockholm träffade John Quincy ingenjören Carl Bernhard Wadström, som blev Adams guide i huvudstaden och som tog även emot honom i sitt hem i Norrköping i januari 1783.

Carl Bernhard Wadström blev under 1780-talet alltmer engagerad i slaverifrågan och skulle efter ett besök i Afrika 1787 bosätta sig i London och bli en mycket berömd slaverimotståndare. Även John Quincy Adams var, liksom sin far, motståndare till slaveriet i USA. Med all säkerhet berörde de ämnet under den månad som de umgicks i Stockholm.

Skalden Carl Michael Bellman brukade i bland vara gäst i Wadströms våning på Stora Nygatan, och kanske möttes Bellman och Adams där någon kväll. Men om detta vet vi inget.

Besöket i Sverige gjorde ett bestående intryck på den blivande presidenten. Han beskrev Svenskarna som - citat "de mest godhjärtade, vänskapligaste och mest gästvänliga i Europa" - slut citat.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Källor:
Bok: ”John Quincy Adams - A public life, a private life”. Paul C Nagel. 1997.
Tidning: ”Här bodde blivande presidenten”. Södermalmsnytt. Mats Hayen. Januari 2011.