(16) KöpmangatanKöpmangatan är Stockholms tidigast belagda gatunamn.
I en skrift från år 1323 står det på latin ”in medio vici dicti köpmangatu” vilket ska översättas ”på Köpmännens gata”. Förmodligen hade köpmän under medeltiden sina salubodar här.


Under medeltiden var Köpmangatan den huvudsakliga förbindelselänken mellan Stortorget och Fiskartorget, som var det största torget som låg utanför stadsmuren. Innanför stadsmuren fanns det då ett valv mellan kvarteret Pegasus i norr och Perseus i söder, som kallade Köpmanporten.
Denna plats kallades även efter det att valvet rivits år 1685 för Köpmanvalvet men 1885 fastställdes namnet till norra och södra Köpmanbrinken.

Det lilla torget framför statyn av Sankt Göran och draken kallades förr Skvalbergstorget. Här fanns en brunn där man hämtade vatten och självklart utbytte man här skvaller

Köpmangatan är också en populär adress bland flera av våra kända romanfigurer. I Sjöwall och Wahlöös Terroristerna, den sista boken i sviten Roman om ett brott - får vi veta att Martin Beck bor på Köpmangatan. Även deckarförfattaren Jan Mårtenssons hjälte Johan Kristian Homan bor på denna gata. Och vid Köpmantorget har Jan Guillous actionhjälte Carl Hamilton sin bostad.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Källor:
Bok: ”Gamla Stan förr och nu”. Rune Lindgren. 1992. ISBN 91-29-61671-9
Bok: ”Stockholms gatunamn - Innerstaden”. Börje Westlund, Nils-Gustaf Stahre mf. 1986. ISBN 91-38-90777-1